Blog

Pinterest spreuk
FB GenIDogs 
Gepubliceerd door Ineke Post · 16 augustus om 10:26
'Hier komen' 

Een hond die op jouw ‘hier’ komt, wat geeft dat een veiligheid voor jouw hond en voor de omgeving.
Het vertrouwen wat jij in je hond krijgt en je hond in jou. Wat heerlijk om zo echt ontspannen te wandelen en niet continu met alles wat mis kan gaan bezig te zijn. Jouw hond komt immers naar jou als jij hem roept. Je kunt ontspannen samen met elkaar en van elkaar genieten. Echt quality time.

Hoe bereik je dit nu?
- Je kunt op incourante tijden naar een losloopgebied gaan. Dat helpt een beetje, maar niet echt. Zeker niet voor wild. Een hond die al succes met najagen gehad heeft, moet je altijd managen. Dit is zo zelfbelonend gedrag dat je dat niet eventjes kunt repareren.
- Je kunt heel lekker voer, waar je hond een moord voor doet, meenemen. Je haalt je hond daarmee over om naar jou te komen. Werkt soms, maar is niet betrouwbaar. Je hond went aan dat voer, je moet steeds lekkerder zien te vinden, dat voer kan de voorspeller worden dat hij weerhouden (letterlijk door vast pakken of aanlijnen) wordt naar bijvoorbeeld een andere hond te gaan.
- Voor een hond die verslaafd is aan sjorspel of bal, geldt hetzelfde als bij voer voor. Een bal lijkt goed gevonden, maar kan juist agressie triggeren doordat andere honden ook achter die weg gegooide bal aanrennen en willen hebben.
- clicker gebruiken om hond te laten komen. Daar trapt je hond misschien één keer in, maar dan houdt het al snel op. Wat jammer dat je op die manier de clicker vervuilt...
- gebruik van de fluit. Als dit goed aangeleerd is, dan is dit de betrouwbaarste mogelijkheid om je hond bij je te krijgen. Een goed aangeleerde fluit is immers klassiek geconditioneerd.

Op de goed aangeleerde fluit na zijn bovenstaande oplossingen symptoombestrijding. Hierdoor onbetrouwbaar. Je probeert de hond om te kopen om bij jou te komen. Dat betekent dat je dus niet waardevol genoeg bent om naar toe te komen. Ben je dat wel dan komt je hond als je hem roept.

Effectief is de oorzaak aan te pakken. De oorzaak is dat jij niet waardevol genoeg bent voor je hond om altijd naar toe te komen. Hij bekijkt per keer wat hem meer oplevert. Een andere hond of jij. Als jij dat niet bent, heb je letterlijk het nakijken.
De oplossing is om jezelf steeds waardevoller te maken i.p.v. je hond trainen/omkopen. Het niet komen van je hond heeft met emoties te maken en vereist een andere aanpak.

Jezelf waardevoller maken gaat stapje voor stapje en betekent anders met je hond samenleven. Moeilijk, nee. Het vereist wel moed en inzet om het anders te gaan doen dan je gewend bent.

Als je zegt: dat zou ik willen leren, dan kan dat in het 4-luik S. P. E. L.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FB GenIDogs
Gepubliceerd door Ineke Post · 21 juli om 11:54 ·
Simpel spelen is het mooist.
-- J. Cruijff--

De eerste letter van S.P.E.L. staat voor simpel en dat is niet voor niets. Als iets makkelijk uitvoerbaar is, heb je succes en zul je graag in herhaling gaan. Je hebt plezier in wat je doet. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze 4-voeters.
Voor ons mensen is het doel vaak belangrijker dan de weg ernaar toe en dan vallen we in training al snel in de valkuil om onze hond in diezelfde training te helpen de juiste keuze te maken. Betreft onze hulp de opbouw in ieniemienie stapjes dan is dat geweldig. Je geeft je hond zekerheid, hij heeft succes en zijn motivatie om samen met jou te werken gaat aanzienlijk omhoog. Net als jouw motivatie trouwens. Het mes snijdt aan twee kanten.
Breng jij hem in een megastap meteen naar jouw einddoel dan is dat een heel ander verhaal. Jouw hond verliest gegarandeerd motivatie om wat met je te doen. De theoretische achtergrond hiervan en hoe en waaraan je kan zien dat je je hond in training 'kwijt' raakt, is één van de dingen die je in de S.P.E.L.-training leert.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------